Każdy, kto był w Turcji na pewno jadł i to wielokrotnie Acili ezme ... Jest to podstawowy dodatek do dań głównych w tureckiej kuchni... Mnie oczarował od pierwszego razu. Od tego czasu przez całe lato do późnej jesieni jest przyrządzany... Bardzo lubię posmarować kromkę chleba masłem i na nią nakładam acili... Prawdziwa pychotka... Lubimy takie pikantne jedzenie...
Składniki:
3 pomidory,
1 zielony ogórek,
2 ząbki czosnku,
1 cebula szalotka,
1 czerwona papryka,
kawałeczek papryczki chili ( około 1,5 cm)
7 kaparów,
10 oliwek,
2 łyżki pasty pomidorowej,
3 łyżki dobrej oliwy,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1 łyżka soku z cytryny,
3 gałązki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
Pomidory kroję na ćwiartki wybieram nasiona, podobnie robię z ogórkiem... Ogórek, pomidory, paprykę czerwoną, czosnek, cebulę, kapary, papryczkę chili, oliwki kroję w drobniutką kostkę i wkładam do salaterki. Dodaję oliwę z oliwek, sok z cytryny i przecier pomidorowy. Wszystko mieszam bardzo delikatnie. Doprawiam sola pieprzem i cukrem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz