Zupa pomidorowa to praktycznie klasyka w naszej kuchni... Myślę, że ile zup tyle smaków... Gdybym mogła to codziennie byłaby u mnie na obiad... Najlepiej pomidorówka smakuje nam zrobiona na pozostałym rosole... Wtedy robię ją z makaronem Cannolicchi... Latem przygotowuję ją ze świeżych pomidorów a jesienią i zimą z mrożonych...
Składniki:
1 kg sparzonych i obranych ze skórki pomidorów,
25 dkg
1,5 litra rosołu wołowego lub z kurczaka,
1 marchew,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora,
listki bazylii, lubczyku, pietruszki,
sól, pieprz, cukier do smaku,
Pół marchewki, seler, pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Por kroję w cienkie krążki... Warzywa przesmażam na łyżeczce masła. Do naczynia wrzucam pokrojone i oczywiście obrane pomidory. Wlewam szklankę wody i gotuję przez 15 minut... Do garnka wrzucam przesmażone warzywa i miksuję blenderem. Pół marchewki kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do przetartych pomidorów... Wlewam rosół i gotuję przez 20 minut... W tym czasie gotuję makaronem Cannolicchi... Makaron wykładam na talerz i zalewam zupą... W mojej kuchni nie stosuję do zup śmietany ani jogurtu... Zupa bez mlecznych dodatków jest również bardzo pyszna...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz