W sezonie jesienno-zimowym kapusta kiszona dosyć często gości na naszym stole... Jest nie tylko bardzo smaczna ale przede wszystkim wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, wspomaga trawienie... Sporo jej ukisiłam jesienią... Nie ma z nią żadnego problemu ponieważ jest przechowywana w słoikach... Uwielbiamy spożywać ją w postaci surówek... Tym razem zrobiłam ją z owocem kaki... Kaki jemy codziennie bowiem jest bardzo smaczne i zdrowe...
40 dkg kapusty kiszonej,
1 cebula,
1 duży owoc kaki,
1 jabłko,
1 marchewka,
4 łyżki oleju,
pieprz, zielenina,
Kapustę odciskam z kwaśnicy... Wypijamy ją bo to skarbnica witamin... Kapustę drobno siekam... Nigdy jej nie płuczę gdy przyrządzam surówkę... Marchewkę i jabłko ścieram na tarce o drobnych oczkach... Mieszam aby jabłko nie ściemniało... Kaki obieram i kroję w drobną kostkę... Cebulkę też kroję drobno... Dodaję olej, pieprz i zieleninę... Cukru już nie dodaję ponieważ kaki jest słodkie... Wszystko należy wymieszać i surówka jest gotowa...
Tym razem surówkę podałam z duszoną wieprzową i kaszą pęczak...
Pęczak jest smaczny, lekko orzechowy, delikatny...
Bardzo lubię kapustę kiszoną,chociaż sama nie kiszę. Ta kombinacja z kaki wygląda ciekawie, spróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kiszoną kapustę i przyznam szczerze nie znam smaku kaki !!
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie smaków !!
Pozdrawiam serdecznie
My również często jadamy kapustę, ale jej nie kiszę. Nie znam smaku kak. Trzeba to zmienić. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńSuper oryginalna i zmodyfikowana surówka !!!
OdpowiedzUsuń