środa, 18 stycznia 2017

Surówka z kiszonej kapusty z owocem kaki


W sezonie jesienno-zimowym kapusta kiszona dosyć często gości na naszym stole... Jest nie tylko bardzo smaczna ale przede wszystkim wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, wspomaga trawienie... Sporo jej ukisiłam jesienią... Nie ma z nią żadnego problemu ponieważ jest przechowywana w słoikach... Uwielbiamy spożywać ją w postaci surówek... Tym razem zrobiłam ją z owocem kaki... Kaki jemy codziennie bowiem jest bardzo smaczne i zdrowe...

Składniki:)

40 dkg kapusty kiszonej,
  1 cebula,
  1 duży owoc kaki,
  1 jabłko,
  1 marchewka,
  4 łyżki oleju,
    pieprz, zielenina,



Kapustę odciskam z kwaśnicy... Wypijamy ją bo to skarbnica witamin... Kapustę drobno siekam... Nigdy jej nie płuczę   gdy przyrządzam surówkę... Marchewkę  i jabłko ścieram na tarce o drobnych oczkach... Mieszam aby jabłko nie ściemniało...  Kaki obieram i kroję w drobną kostkę... Cebulkę też kroję drobno... Dodaję olej, pieprz i zieleninę... Cukru już nie dodaję ponieważ kaki jest słodkie... Wszystko należy wymieszać i surówka jest gotowa...


Tym razem surówkę podałam z duszoną wieprzową i kaszą pęczak... 
Pęczak jest smaczny, lekko orzechowy, delikatny...


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię kapustę kiszoną,chociaż sama nie kiszę. Ta kombinacja z kaki wygląda ciekawie, spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kiszoną kapustę i przyznam szczerze nie znam smaku kaki !!
    Ciekawe zestawienie smaków !!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. My również często jadamy kapustę, ale jej nie kiszę. Nie znam smaku kak. Trzeba to zmienić. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super oryginalna i zmodyfikowana surówka !!!

    OdpowiedzUsuń