Uważam, że domowa kapusta kiszona jest najlepsza i oczywiście najsmaczniejsza... Jestem pewna, że nie zawiera też octu jako zakwaszacza... Jakiś czas temu skończyła się nam kapusta ukiszona jesienią... Jako, że jest to naturalny probiotyk dający zdrowie i odporność powinno jeść się ją dosyć często... Ponieważ w warzywniaku można kupić piękne główki białej kapusty, postanowiłam ukisić kilka słoiczków... Teraz jest bardzo ciepło więc proces fermentacji zachodzi bardzo szybko...
Składniki:)
4 kg białej kapusty,
4 marchewki,
2 łyżki kminku,
1 łyżka cukru,
7 dkg soli kamiennej,
1 litr przegotowanej zimnej wody,
1 ziarnko czosnku do każdego słoika,
Kapustę należy poszatkować i przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól, kminek i marchew startą na tarce o dużych oczkach... Kapustę należy ugniatać aż do momentu otrzymania soku... Późnej ją wyciskam ponieważ zawiera goryczkę... Wyciśniętą wkładam do słoików, mocno ugniatam... Zapełniam 3/4 słoika, dodaję 1 ziarenko czosnku i uzupełniam przegotowaną, zimną wodą... Słoiki zakręcam i układam na tacce ponieważ w czasie fermentacji wycieka sok... Po czterech dniach kapusta była idealna do spożycia, chrupiąca, pyszna i ukiszona... Z 4 kg białej kapusty było 6 słoików...
Cały czas myślałam, że kapustę można kisić tylko jesienią.
OdpowiedzUsuńKupiłam kilka dni temu w warzywniaku i była niejadalna, śmierdziała starością:)))
I wanna try ,Thanks for sharing the good information!
OdpowiedzUsuńwinwin casino