poniedziałek, 21 października 2024

Polędwiczki wieprzowe po japońsku

 

Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe ponieważ jest to bardzo delikatne mięsko, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej... Są bardzo soczyste, szybkie w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne...

Składniki:)

  1 polędwiczka wieprzowa,

  2 cebulki szalotki,

  1 marchewka,

   2 ząbki czosnku,

   2 cm kawałek imbiru,

   3 łyżki oliwy E.V.

  4 łyżki sosu sojowego,

     pół papryczki chili,

     pół łyżeczki słodkiej papryki,

     pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,

     zielona cebulka,

Marchewkę kroję w cienkie pół krążki, szalotkę w kostkę, czosnek i chili w plasterki, imbir w cieniutkie paseczki... Polędwiczkę umytą i osuszoną kroję w cieniutkie paseczki i obsmażam przez 7 minut na mocno rozgrzanej oliwie... Ciągle mieszam aby nie przywarła... Polędwiczka powinna być w środku soczysta a zewnątrz przysmażona... Po usmażeniu wykładam na talerzyk... Warzywa podsmażam na pozostałej oliwie... Muszą być chrupiące, wtedy wkładam polędwiczkę, mieszam i wykładam na talerze... Podaję z ryżem...


3 komentarze:

  1. Japońska kuchnię bardzo lubię, tak jak ogrody. Ryż wygląda jak połowa kluski parowej, obejrzałam dokładnie i podziwiam ten kształt.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.
    Super danie. Jak zrobię, to dam znać.
    Życzę smacznego - Małgorzata N.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że tak późno, bo zachciało mi się jeść. Wygląda tak smakowicie. Lubię takie połączenia z warzywami. Polędwiczkę robiłam raczej samą. Muszę to zmienić. Uściski posyłam:):):)

    OdpowiedzUsuń