Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe ponieważ jest to bardzo delikatne mięsko, które nie potrzebuje długiej obróbki termicznej... Są bardzo soczyste, szybkie w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne...
Składniki:)
1 polędwiczka wieprzowa,
2 cebulki szalotki,
1 marchewka,
2 ząbki czosnku,
2 cm kawałek imbiru,
3 łyżki oliwy E.V.
4 łyżki sosu sojowego,
pół papryczki chili,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
zielona cebulka,
Marchewkę kroję w cienkie pół krążki, szalotkę w kostkę, czosnek i chili w plasterki, imbir w cieniutkie paseczki... Polędwiczkę umytą i osuszoną kroję w cieniutkie paseczki i obsmażam przez 7 minut na mocno rozgrzanej oliwie... Ciągle mieszam aby nie przywarła... Polędwiczka powinna być w środku soczysta a zewnątrz przysmażona... Po usmażeniu wykładam na talerzyk... Warzywa podsmażam na pozostałej oliwie... Muszą być chrupiące, wtedy wkładam polędwiczkę, mieszam i wykładam na talerze... Podaję z ryżem...
Japońska kuchnię bardzo lubię, tak jak ogrody. Ryż wygląda jak połowa kluski parowej, obejrzałam dokładnie i podziwiam ten kształt.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witam.
OdpowiedzUsuńSuper danie. Jak zrobię, to dam znać.
Życzę smacznego - Małgorzata N.
Szkoda, że tak późno, bo zachciało mi się jeść. Wygląda tak smakowicie. Lubię takie połączenia z warzywami. Polędwiczkę robiłam raczej samą. Muszę to zmienić. Uściski posyłam:):):)
OdpowiedzUsuń