środa, 19 sierpnia 2020

Sałata zielona z bobem, kurkami


Oboje bardzo lubimy warzywa i jemy je niemal codziennie... Lato i jesień to czas, kiedy warzywa są najsmaczniejsze... W piątek na obiad przygotowałam sałatę zieloną z bobem, kurkami, pomidorami, zielonym ogórkiem, ziemniakami...
Składniki:)
15 dkg kurek,
  5 średnich ziemniaków ugotowane w łupinach,
  2 pomidory,
  1 nieduży ogórek gruntowy,
  1 szklanka bobu,
  1 mała biała cebula,
  6 liści sałaty,
  2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  2 łyżki pokrojonej bazylii,
  1 łyżka masła,
  2 łyżki prażonego słonecznika,
     pół żółtej papryki,
     sól, pieprz do smaku,
     sos winegret,
    

Wieczorem poprzedniego dnia ugotowałam w łupinach ziemniaki i bób... Jeszcze ciepłe obrałam... W piątek, w czasie gotowania obiadu,  usmażyłam na maśle kurki.. Do salaterki włożyłam porwaną zieloną sałatę, ziemniaki pokrojone w plasterki, cebulę, paprykę, ogórek, obrany bób, wystudzone kurki, pokrojone na kawałki pomidory, posiekaną bazylię, szczypior... Sałatę polałam sosem winegret, wymieszałam i posypałam prażonym słonecznikiem... Sałatę podałam z fasolką szparagową i smażonym dorszem...


6 komentarzy:

  1. Smaczne🥗😀
    Grzybów u nas w lasach brak, a po za tym dieta, która je wyklucza.
    Pozdrawiam milutko🍑🍉😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam!!! Muszę koniecznie taką sałatkę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, pyszności ! Za kurki dałabym się pokroić !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń