Bardzo lubimy knedle i często goszczą na naszym stole... Robię je tradycyjnie z "węgierkami", truskawkami, czereśniami, morelami, jagodą kamczacką i borówką amerykańską... Robi się je bardzo szybko ponieważ przepis jest bardzo prosty...
Składniki:)
800 dkg ziemniaków,
20 dkg borówki amerykańskiej,
2 jaja,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki mąki pszennej,
cukier, sól, cynamon, masło,
Ziemniaki ugotować... Odcedzić... Jeszcze gorące utłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę, dodać dwa rodzaje mąki... Dodać jajka i dobrze wymieszać łyżką... Gdy ciasto klei się do rąk należy dodać mąki pszennej... Z gotowego ciasta robię wałek, który kroje na kawałki około 4 - 5 cm... Kawałek ciasta rozpłaszczam placuszek na którym umieszczam po 6 - 7 borówek amerykańskich i troszeczkę cukru... Placuszek sklejam i robię z ciasta kulkę... Kulki wrzucam do osolonej, gotującej się wody... Gdy wypłyną, knedle gotuję około 5 minut... Ugotowane wyjmuje łyżką cedzakową... Polewam roztopionym masłem, posypuję cukrem, cynamonem i borówkami...
Wyglądają tak apetycznie. Narobiłaś chęci do wykonania. Jeszcze są borówki więc skorzystam z przepisu. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńWitam Łucjo!
OdpowiedzUsuńOd kilku dni czytam Twojego bloga. Naprzemiennie Twoje przepisy i Wasze podróże. Jeśli chodzi o przepisy kulinarne, to zainspirowałaś mnie na nowe menu dla mojej rodziny. A dzięki Twoim przepięknym zdjęciom, czytając relacje z Waszych podróży można poczuć piękno i klimat tych miejsc. Gośka N.
Nami!
OdpowiedzUsuńI u mnie knedle często goszczą, bo domownicy lubią😀
OdpowiedzUsuńW sezonie ze świeżymi, a po za- mrożonymi owocami je robię.
Smacznie pozdrawiam☕🍰