Bardzo lubimy pikantny sos pomidorów i papryczek chilli... Wczoraj robiłam kolejną partię... Pomidory o tym czasie są jeszcze bardzo tanie ja mam jeszcze ich sporo... Taki sos używamy do jajek gotowanych na twardo, do kanapek, fasolki po bretońsku, bigosu, wędlin, placków ziemniaczanych a nawet do białego sera...
Najważniejsze składniki, takie jak pomidory i papryczka chilli są z naszego ogrodu... Są pyszne ponieważ pochodzą z uprawy ekologicznej...
Składniki:)
1,5 kg pomidorów,
12 papryczek chili,
5 goździków,
6 gwiazdek anyżkowych,
1 spory kawałek imbiru,
0,8 kg cukru,
100 ml czerwonego octu winnego,
100 ml czerwonego wina,
Połowę pomidorów kroję na ćwiartki i miksuję z drobno pokrojonym imbirem, winem i octem... Potem dodaję papryczki chili...
Z 6 papryczek wybieram pestki, w pozostałych zostawiam ponieważ lubimy bardzo ostry sos... Pozostałe pomidory kroję w kostkę i dodaję do już zmiksowanych...
Całość gotuję do odparowania... Na koniec dodaję cukier i przez chwilkę gotuję... Do wyparzonych słoiczków po musztardzie Kamis wkładam sos... Pasteryzuję przez 15 minut... Potem słoiczki odwracam... Kiedy będą zimne, odkładam na półkę...
Ale pyszności robisz - mniam
OdpowiedzUsuń