piątek, 7 października 2016
Gulasz z mięsa wołowego
Gulasz przyrządzam na różne sposoby i z różnego mięsa... Tym razem jest to tradycyjny, polski gulasz... Bardzo dobry jako danie obiadowe... Robiła go tak moja Babcia i moja Mamusia... No może miał troszkę inny smak bo mięsa wtedy też były smakowo inne...
Składniki:)
1 kg dobrej jakościowo wołowiny,
3 średnie cebule,
3 łyżki oleju,
3 suszone śliwki drobno pokrojone,
2 grzyby suszone,
2 liście laurowe,
5 ziaren angielskiego ziela,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 mała, płaska łyżeczka soli,
1 litr wody,
1 łyżka mąki krupczatki,
pieprz do smaku,
ostra papryka do smaku,
Mięso myję, osuszam i kroję w jednakową, dużą kostkę... Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę... Chwilę podsmażam aby po dwu, trzech minutach na złoty kolor, wtedy wrzucam pokrojone mięso... Dosyć mocno rumienię ale nie przypalam... Dodaję przyprawy i wlewam wodę... Gotuję około 1 1/2 godziny... Co jakiś czas sprawdzam aby gulasz nie przypalił się... Uzupełniam ilość płynu... Kiedy mięso jest miękkie, dodaję sól...
W pół szklance wody roztrzepuję mąkę i wlewam do sosu by go zagęścić... Zagotować... Taki gulasz można podać: z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
W kuchni dokonuję profanacji, żeby zaoszczędzić czas, używam szybkowara, szybko, czysto i oszczędnie.
OdpowiedzUsuńZaskoczyły mnie śliwki.
Buziaki.:)
Gulasz wygląda apetycznie ! Bardzo podoba mi się dekoracja z bazylii i koperku !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Robię bardzo podobny gulasz. Jest też z wołowiny.
OdpowiedzUsuńAgata
Przypomniał mi się smak z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńDziś rzadko przyrządza się gulasze wołowe, bo trudno o smaczną, dobrej jakości, sprawdzoną wołowinę.
Smacznie pozdrawiam:)
Ja często gdy mam malo miesa dodaję cala włoszcyzne albo nawet mrożonke w paski włoszczyznę i razem z mieskiem duszę i też jest bardzo smaczne.Twoj przepis jest na bogato a moj taki nazwałabym na dietetycznie.
OdpowiedzUsuń