W moim domu rodzinnym w co którąś niedzielę były na obiad roladki ze schabu z mięsem mielonym... Bardzo lubiliśmy to danie. Było takie świąteczne i niezwykle smaczne... Takie mięsko nawet na drugi dzień odgrzane w mikrofali świetnie smakuje...
Składniki:)4 kotlety schabowe bez kości,
20 dkg mięsa mielonego,
2 jajo,
1 łyżka zielonej pietruszki,
1 cebulka,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz,
Mięso mielone doprawiam delikatnie solą i pieprzem, dodaję pokrojoną cebulkę, czosnek, zieloną pietruszkę i wbijam całe jajo... Mięso wyrabiam na jednolitą masę... Dzielę je na cztery części...Umyty, osuszony schab lekko rozbijam... Na jednym boku układam 1/4 część mięsa mielonego... Zwijam ściśle w roladkę... Tak robię z pozostałymi trzema plastrami schabu... Można je owinąć nitką albo spiąć szpilką... Ja tego nie robię i roladki nie rozwalają się...
Rozbijam na talerzu 1 jajo i dokładnie je roztrzepuję... Każdą roladkę obtaczam w rozkłóconym jaju a następnie w mące... Na patelni rozgrzewam olej i na gorącym układam roladki częścią zakładki do dołu... Gdy jest przyrumieniona odwracam na drugą stronę... Po kilku minutach odwracam kolejny raz zakładką do dołu... Podlewam je odrobiną wody i duszę kilka minut pod przykryciem... Tym razem podałam z surówką z kiszonej kapusty mięskiem i z ryżem...
Twoje kolejne danie wygląda cudnie i na pewno tak smakuje, też należę do mięsożerców
OdpowiedzUsuń:))
Pychotka! - danie wygląda wspaniale i myślę, że według Twojego przepisu uda mi się zrobić taki pyszny obiadek - pozdrawiam Luciu serdecznie
OdpowiedzUsuń