Któż z nas nie lubi frytek... Jednak nie jemy ich na okrągło... Gdy kupimy torbę kilogramową to mamy na dwa a czasem nawet na trzy obiady... Tym razem na obiad zrobiłam zawijańce z pieczarkami... Danie pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu... Dosyć często robię wszelkiego rodzaju roladki ponieważ mój Eryk je uwielbia... Można je przygotować dzień wcześniej a później je tylko udusić...
Składniki:)
4 kotlety schabowe ( po około 12 dkg)
30 dkg pieczarek,
1 cebula,
3 łyżki pokrojonej, zielonej pietruszki,
3 ząbki czosnku,
olej,
sól, pieprz,
Pieczarki, czosnek i cebulkę obieram, myję, kroję bardzo drobno... Przekładam wszystko na patelnię, wlewam 1 łyżkę oleju, solę (soli tak na koniec łyżeczki) i przesmażam aż wyparuje woda... Po przestudzeniu dodaję pokrojoną zieleninę i doprawiam pieprzem wg uznania... Kawałek schabu około 0,5 kg dzielę na 4 kotlety, które dokładnie rozbijam na spore płaty... Na każdym układam usmażone pieczarki.... Soli już nie dodaję... Zwijam roladki i spinam metalowymi szpilkami... Na patelni rozgrzewam olej... Roladki układam spięciem na oleju i smażę je na złoty kolor z każdej strony... Wlewam odrobinę wody ( 2 łyżki), przykrywam pokrywką i jeszcze je duszę przez chwilę... Moje roladki zbyt mocno się przyrumieniły... Podałam je właśnie z frytkami, czerwoną kapustą i surówką z kiszonej kapusty...
* Roladki ze schabu
* Roladki schabowe z mięsem mielonym
Bardzo lubię frytki. Wszystko co jest na Twoim talerzyku pochłonęła bym bez wyrzutów sumienia -:) Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda pysznie. Narobiłaś ochoty, a już za późno na przekąski.
OdpowiedzUsuńRobię podobne. Również z piersi kurczaka. Pozdrawiam:):):)
Gostei da sugestão, pois tenho carne de porco congelada. Preciso só comprar os cogumelos. E gostei do chucrute em forma de salada.
OdpowiedzUsuń