poniedziałek, 8 maja 2017

Schabowe zawijańce z pieczarkami


Któż z nas nie lubi frytek...  Jednak nie jemy ich na okrągło... Gdy kupimy torbę kilogramową to mamy na dwa a czasem nawet  na trzy obiady... Tym razem na obiad zrobiłam zawijańce z pieczarkami... Danie  pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu... Dosyć często robię wszelkiego rodzaju roladki ponieważ mój Eryk je uwielbia... Można je przygotować dzień wcześniej a później je tylko udusić...


Składniki:)
  4 kotlety schabowe ( po około 12 dkg)
 30 dkg pieczarek,
   1 cebula,
   3 łyżki pokrojonej, zielonej pietruszki,
   3 ząbki czosnku,
     olej,
      sól, pieprz,


Pieczarki, czosnek i cebulkę obieram, myję, kroję bardzo drobno... Przekładam wszystko na patelnię, wlewam 1 łyżkę oleju, solę (soli tak na koniec  łyżeczki) i przesmażam aż wyparuje woda... Po przestudzeniu dodaję pokrojoną zieleninę i doprawiam pieprzem wg uznania...  Kawałek schabu około 0,5 kg dzielę na 4 kotlety, które dokładnie rozbijam na spore płaty...  Na każdym układam usmażone pieczarki.... Soli już nie dodaję... Zwijam roladki i spinam metalowymi szpilkami... Na patelni rozgrzewam olej... Roladki  układam spięciem na  oleju i smażę je na złoty kolor z każdej strony...  Wlewam odrobinę wody ( 2 łyżki), przykrywam pokrywką i jeszcze je duszę przez chwilę... Moje roladki  zbyt mocno się przyrumieniły... Podałam je właśnie z frytkami, czerwoną kapustą i surówką z kiszonej kapusty...

* Roladki ze schabu

* Roladki schabowe z mięsem mielonym


3 komentarze:

  1. Bardzo lubię frytki. Wszystko co jest na Twoim talerzyku pochłonęła bym bez wyrzutów sumienia -:) Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda pysznie. Narobiłaś ochoty, a już za późno na przekąski.
    Robię podobne. Również z piersi kurczaka. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gostei da sugestão, pois tenho carne de porco congelada. Preciso só comprar os cogumelos. E gostei do chucrute em forma de salada.

    OdpowiedzUsuń