czwartek, 4 stycznia 2018

Tagliatelle z wieprzowiną i papryką


Bardzo lubimy Tagliatelle,  klasyczny włoski makaron z regionu Emilia Romagna... Ma on kształt długich, płaskich wstążek o grubości około 2 mm i szerokości do 1 cm...We Włoszech najczęściej podawane jest z sosami... Tagliatelle przyrządzam na wiele sposobów... Tym razem zrobiłam z wieprzowina i czerwoną  papryką...


Składniki:)
40 dkg wieprzowiny ,
  2 duże czerwone papryki,
  2 duże cebule,
  1 pałka czosnku,
30 dkg makaronu + łyżka oleju,
 4 łyżki oleju,
    kawałeczek papryczki chili,
  1 liść laurowy,
    sól, pieprz,
    zielenina,

 Cebulę i czosnek kroję w drobniutką kosteczkę natomiast mięso w trochę większą... W naczyniu rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, czosnek... Chwilę podsmażam i dopiero wtedy wkładam wieprzowinę i listek laurowy... Duszę ją do miękkości... W razie potrzeby podlewam odrobiną wody...  Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju...Odcedzam na sicie...
Gdy mięso jest miękkie doprawiam solą, pieprzem, dopiero teraz dodaję pokrojone czerwone papryki... Mięso i papryki przesmażam około 3 minut... Lubimy gdy papryka jest chrupiąca... Do mięsa dodaję ugotowany makaron... Mieszam i wykładam na talerze... Posypuję pokrojoną zieloną pietruszką... To jest obiad szybkościowy a jedzenie proste i smaczne... "Swojskie jedzenie"... Szkoda mi czasu na długie stanie przy kuchni... 






3 komentarze:

  1. Lubię makaron, jednak nie robiłam takiego jak wg twojego przepisu:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Makarony uwielbiam ale najczęściej mogę jeść tylko taki bez niczego z maselkiem i twarogiem Wtedy wiem ,że mi nic nie zaszkodzi.Taki to moj los.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Ten makaron też często gości w naszym domu ale nie robiłam go w takim wydaniu. Spróbuję. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń