Bardzo lubimy krupnik z letnich warzyw... To nie tylko pyszna ale i pożywna zupa... Latem kiedy warzyw jest dużo to blanszowane z wywarem umieszczam w niewielkich pojemniczkach i zamrażam... Takie zupy mogę również przyrządzić zimą... Krupnik najczęściej przyrządzam na kawałku mięsa wieprzowego lub filecie z kurczaka... Tym razem była to wieprzowina...
Składniki:)
40 dkg szynki wieprzowej,
3 ziemniaki,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
3 ziemniaki,
1 kalarepka,
1 mały por,
pół szklanki zielonego groszku,
kawałek selera,
4 łyżki kaszy jęczmiennej,
garść fasolki szparagowej,
sól, pieprz,
zielona pietruszka,
Do garnka wlałam około 2 litrów wody... Po zagotowaniu wrzucam pokrojoną wieprzowinę i gotuję około 40 minut... Następnie dodaję pokrojone warzywa i ziemniaki a po 10 minutach dodaję kaszę i około 1 łyżeczki soli... Kiedy mięso i warzywa są miękkie, to znaczy, że zupa jest gotowa... Doprawiam pieprzem, i ewentualnie solą, dodaję pokrojoną zieloną pietruszkę...
Apetyczna zupka !
OdpowiedzUsuńKrupnik to ulubiona zupa mojego wnuka Janka.:))
OdpowiedzUsuńdelicious;-))
OdpowiedzUsuńMniam, mniam - PYCHOTA
OdpowiedzUsuń