sobota, 9 lipca 2022

Tagliatelle Bolognese

 

Spaghetti i Tagliatelle Bolognese, te dania dość często gościły na naszym stole... Naprawdę nie wiem co się stało, że o nich zapomniałam... Dopiero w czasie pobytu w Bolonii jedliśmy te dwa, włoskie pyszne dania... Trochę z tęsknoty za kuchnią włoską i za Bolonią,  zrobiłam dzisiaj na obiad Tagliatelle Bolognese...

Składniki:)

30 dkg mielonej wieprzowiny,

30 dkg  Tagliatelle

40 dkg przecieru pomidorowego

10 dkg boczku wędzonego,

   1 cebula,

   1 marchewka,

   2 ząbki czosnku,

   2 łyżka oleju,

   2 łodygi selera naciowego,

     pół szklanki czerwonego wina, 

   1 łyżka świeżego, posiekanego  oregano,

   1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii,

      sol, pieprz,

Rozgrzałam oliwę i na niej podsmażyłam pokrojony boczek, dodałam  marchewkę startą  na dużych oczkach, pokrojoną cebulę, czosnek posiekany seler i oregano... Gdy warzywa zmiękły dodałam mięso mielone (zawsze kupuję łopatkę, mielę, procuję i zamrażam, w razie potrzeby mam już mięso gotowe, wystarczy rozmrozić)... Duszę przez około 10 minut, wlewam wino, przesmażam aż odparuje, doprawiam solą i pieprzem, dodaję przecier pomidorowy i gotuję przez około 30 minut... W międzyczasie gotuję makaron al dente, odcedzam, dodaję do sosu, wsypuję pokrojoną bazylię... Dokładnie mieszam aby sos pokrył cały makaron...  Wykładam na talerze i posypuję serem Parmezan...



5 komentarzy:

  1. Mniam, mniam. Mam już pomysł na obiad w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony, wypierają ziemniaki, chociaż mąż jest ich wielbicielem.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. już mam pomysł na jutrzejszy obiad.

    OdpowiedzUsuń