Bardzo lubimy kurczaka w panierce jednak robimy go sporadycznie ponieważ takie danie nie należy do najbardziej dietetycznych... Tym razem do tartej bułki użyłam wiórków kokosowych... Podudka wyszły przepyszne, delikatne, soczyste, dosłownie rozpływały się w ustach...
Składniki:)
3 duże podudka z kurczaka,
2 jaja,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
3 łyżki drobnego kokosu,
pół łyżeczki imbiru,
pół łyżeczki cayenne,
sól,
bułka tarta, olej do smażenia,
Podudka umyłam i rozcięłam wzdłuż kostki... Do miseczki wbiłam jaja, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę słodką, cayenne, imbir, sól... Całość dobrze wymieszałam, włożyłam podudka z kurczaka i obtoczyłam je w roztrzepanym jajku... Drób marynował się około 1 godziny... W rondlu rozgrzałam olej... Na talerz wysypałam szklankę bułki tartej, dodałam kokos i całość dobrze wymieszałam... Podudka obtaczałam w bułce tartej u układałam na gorącym oleju... Opiekałam z obu stron na złoty kolor a później dusiłam pod przykryciem około 40 minut... Po usmażeniu podudka ułożyłam na ręczniku papierowym aby odsączyć z tłuszczu, a później podałam je z surówką z kapusty kiszonej z ziemniakami...
That has to be done.
OdpowiedzUsuńKokos w panierce - muszę wypróbować. Dawno nie robiłam mięsa z podudzia a jest takie smaczne. Kolejny pomysł na obiad mam gotowy. Dzięki.
OdpowiedzUsuń