Makaron z rzodkiewkami i pomidorami to jedno z naszych ulubionych dań... Wiosną i jesienią udaje się wyhodować najdorodniejsze rzodkiewki... Latem wysiewam ich mniej ponieważ z powodu upałów zbyt szybko wyrastają w kwiatostany... Jemy je na surowo, dodaję do sałatek, past, na ciepło z bułką tartą, kiszę... Tym razem przyrządziłam makaron Tagliatelle z duszonymi rzodkiewkami i pomidorkami... Nam to danie bardzo smakuje...
Składniki:)
200 g makaronu Tagliatelle,
20 rzodkiewek,
15 pomidorków koktajlowych,
1 łyżka suszonych pomidorów,
2 cebulki dymki,
1 łyżkę oleju rzepakowego,
2 łyżki oleju migdałowego,
3 ząbki czosnku,
pęczek bazylii,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz,
Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu... W naczyniu rozgrzałam 1 łyżkę oleju i dodałam pokrojoną w kostkę dymkę, czosnek oraz na pół rzodkiewki... Mieszałam i dusiłam przez około 5 minut a po tym czasie dodałam pokrojone w ćwiartki pomidorki... Całość dusiłam jeszcze przez 10 minut... Dodałam pokrojoną bazylię, pomidory suszone, doprawiłam solą i pieprzem i połączyłam z makaronem... Dodałam dwie łyżki oleju migdałowego i całość wymieszałam... Makaron podałam z dorszem smażonym... To danie bardzo nam smakowało...
Looks delicious.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, nigdy nie jadłam duszonych rzodkiewek, chyba muszę spróbować.?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:))
Dzięki za nową kulinarną inspirację - Gośka N.
OdpowiedzUsuńHi, Very insightful thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńthis and hope you like my articles below.
Dounlg:)