U mnie tradycyjnie na obiad potrawa z drobiu... Jem jedynie kurczaka, wieprzowinę i 4-5 razy w roku wołowinę.. Tym razem zrobiłam roladki zawinięte w bekonie, faszerowane marchewką, papryką i cukinią... To był szybki, prosty i pyszny obiad...
Składniki:)
2 nieduże piersi z kurczaka,
6 płaty bekonu,
1 marchew,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
pół czerwonej papryki,
cukinia,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz,
Każdą pierś przekroiłam wzdłuż aby powstał większy płat, delikatnie rozbiłam tłuczkiem... Pod każdy rozklepany filet dałam po 3 plasterki bekonu... Ułożyłam płat mięsa, przez praskę przeciskam po jednym ziarnku czosnku, posypałam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi... Marchewkę i cukinię kroiłam obieraczką do ziemniaków, wzdłuż na cienkie plastry... Na płatach układam plastry marchewki, cukinii oraz cienkie pasemka papryki... Roladki ciasno zwijam... Do naczynia żaroodpornego dodałam oliwę i układałam roladki... Włożyłam do nagrzanego piekarnika 200° na około 30 minut... Roladki podałam z frytkami, mizerią, pomidorem, fasolką szparagową (już wyciągam zimowe zapasy)... Tak przygotowane roladki potrafią zadziwić smakiem i aromatem...
Looks delicious.
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńJuż nam ślinka leci i mam kolejną inspirację na obiad. Ale mam dobrze z Twoimi przepisami. Po co się zastanawiać, wystarczy poczytać Twoje przepisy.
Smacznego - Małgorzata N.
Ale apetytu narobiłaś. Wyglądają tak pysznie. Robię roladki w różnych wersjach, ale z bekonem nigdy nie robiłam. Pora, by to zmienić. Pozdrawiam serdecznie!!!!
OdpowiedzUsuńFasolka i frytki. Matko, jak ja lubię frytki... Ostatnio pan lekarz bardzo na mnie nakrzyczał i powiedział, że skoro nie jadam mięsa, to żebym chociaż rybę od czasu do czasu zimą zjadła... Eh... Może masz jakiś przepis, Łucjo? Usciski.
OdpowiedzUsuń