sobota, 28 maja 2016

Farfalle (kokardki) z brokulem


To, że farfalle  królują w naszej kuchni to zasługa brokułów, ponieważ  dostępne są przez cały rok... Jest to danie smaczne, szybkie i pożywne... Do makaronu podaję filet z dorsza smażony w panierce...

Składniki:)

30 dkg makaronu farfalle,
  1 brokuł,
     ćwiartka czerwonej papryki,
  2 łyżki  oleju,
  2  ząbki czosnku,
  1 łyżeczka cukru,
     sól, pieprz biały, 


Obrywam różyczki brokuła... Czekają na swoja kolej... Nastawiam osoloną wodę na makaron i gotuję go al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu...  W drugim garnku gotuję osoloną  i pocukrowaną wodę... Na gotującą, wrzucam różyczki brokuła... Gotuję 3 minuty bez przykrycia... Odlewam wrzątek i przelewam zimną wodą... Na patelnię wlewam olej kiedy będzie gorący, wrzucam drobno pokrojone 2 ząbki czosnku, i paprykę... Przesmażam przez 2 minuty... W tym czasie makaron jest już gotowy... Dodaję go do brokułów... Mieszam, pieprzę i wykładam na talerze... Najczęściej podaję z rybą smażona w panierce...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz