Karkówka wieprzowa duszona w sosie własnym to pyszne i szybkie danie obiadowe... Przyrządzam ją, gdy nie mam żadnego pomysłu na obiad... To danie właściwie robi się samo... Zawsze w zamrażalce mam żelazny zapas karkówki... Tym razem pod koniec duszenia dodałam jeszcze cztery plastry wieprzowej polędwiczki ponieważ byliśmy bardzo głodni...
Składniki:)
2 plastry karkówki (około 500 g),
1 cebula,
1 marchewka,
2 łyżeczki musztardy,
1 liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela, sól, pieprz,
2 łyżki oleju,
1 szklankę wody,
Karkówkę myję, osuszam i kroję na plastry... Każdy plaster smaruję musztardą... Obieram cebulę i kroję w piórka... Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach... W rondlu rozgrzewam olej... Na gorący wkładam plastry karkówki i obsmażam z obu stron... Po chwili dodaję cebulę i marchew, mieszam, aby nie przypaliło się... Wlewam wodę, dodaję przyprawy, liść laurowy, angielskie ziele i pod przykryciem, duszę mięso do miękkości... Trwa to około 40 minut... 10 minut przed końcem duszenia dodałam 4 plastry polędwiczki wieprzowej... W czasie duszenia wytworzy się sos, który blenderuję... Do mięsa podaję buraczki albo ogórek kiszony... karkówkę można podać z kluskami, makaronem, ryżem, kartoflami...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz