środa, 4 maja 2016

Karkówka w sosie własnym


Karkówka wieprzowa  duszona w sosie własnym to pyszne i szybkie danie obiadowe... Przyrządzam ją, gdy nie mam żadnego pomysłu na obiad...  To danie właściwie robi się samo... Zawsze w zamrażalce mam żelazny zapas karkówki... Tym razem pod koniec duszenia dodałam jeszcze cztery plastry wieprzowej polędwiczki ponieważ byliśmy bardzo głodni...

Składniki:)

2 plastry karkówki (około 500 g),
1 cebula, 
1 marchewka,
2 łyżeczki musztardy,
1 liść laurowy, kilka ziaren angielskiego ziela, sól, pieprz,
2 łyżki oleju, 
1 szklankę wody,


Karkówkę myję, osuszam i kroję na plastry...  Każdy plaster smaruję musztardą... Obieram cebulę i kroję w piórka... Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach... W rondlu rozgrzewam olej... Na gorący wkładam plastry karkówki i obsmażam z obu stron...  Po chwili dodaję cebulę i marchew, mieszam, aby nie przypaliło się... Wlewam wodę, dodaję przyprawy, liść laurowy, angielskie ziele i  pod przykryciem, duszę  mięso do miękkości...  Trwa to około 40 minut... 10 minut przed końcem duszenia dodałam 4 plastry polędwiczki wieprzowej... W czasie duszenia wytworzy się sos, który blenderuję... Do mięsa podaję buraczki albo ogórek kiszony... karkówkę można podać z kluskami, makaronem, ryżem, kartoflami... 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz