poniedziałek, 20 lutego 2017

Surówka z kiszonej kapusty i białej fasolki


Surówka z kapusty kiszonej jest idealnym dodatkiem do drugiego dania... Doskonale pasuje do ryby, gulaszu,  kotleta mielonego lub schabowego... Tradycyjnie do kapusty kiszonej dodaję tartą marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę... Tym razem dodałam drobną, białą fasolkę... Taka fasolka jest bardzo zdrowa ponieważ ma właściwości alkalizujące i neutralizuje nadwyżkę kwasów w organizmie... Fasolka jest bogata w białko i pomaga usunąć z organizmu cholesterol... Surówka to danie proste, zdrowe i bardzo smaczne...


Składniki:)

40 dkg kapusty kiszonej,
  2 nieduże marchewki,
  1 cebula,
     pół puszki białej fasolki,
  3 łyżki oliwy,
     cukier, pieprz, zielenina,


Kapustę kiszoną odciskam z soku i drobno kroję... Ścieram marchewkę, cebulę kroję w drobna kostkę, dodaję oliwę, doprawiam cukrem i pieprzem... Fasolkę  na sicie przemywam zimną wodą... Dodaję do kapusty... Delikatnie mieszam... Surówkę podałam z kotletem schabowym, ziemniakami i pieczarkami...


3 komentarze:

  1. Zaskoczyłaś mnie połączeniem kiszonej kapusty i fasolki ! Jestem bardzo ciekawa smaku !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uma bela apresentação para um prato, muito apetitoso e saudável. Parabéns Lucja!

    OdpowiedzUsuń