W wielu domach żurek z białą kiełbasą jest jednym z głównych dań w czasie świat wielkanocnych... Chociaż bardzo lubimy tę przyjemną, kwaskowatą zupę, to nigdy nie gości na naszym stole w czasie świąt... Żurek zawsze gotuję na warzywach i jakimś mięsie... Tym razem był to filet z drobiu...
Składniki:)
2 białe kiełbasy,
0,5 ZAKWAS,
1 nieduży filet z drobiu,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 marchew,
kawałek selera,
2 litry wody,
3 ziemniaki,
sól, pieprz,
* Żurek z pieczarkami, wieprzowiną i kiełbasą
Do garnka wlewam wodę... Na gotującą się wodę wkładam umyte warzywa, pokrojony czosnek oraz filet z kurczaka... Wszystko gotuję na wolnym ogniu około pół godziny... Po tym czasie wkładam białą kiełbasę... i gotuję około 15 minut... Wlewam zakwas, dodaję sól, pieprz i jeszcze chwilkę gotuję... Kiełbasę obieram ze skórki, kroję w plasterki i dodaję do ugotowanego żurku... W tym czasie obieram ziemniaki i pokrojone w ćwiartki gotuję do miękkości... Ziemniaki wykładam na talerz i zalewam żurkiem...
U mnie taki żurek jest zawsze na śniadanie wielkanocne.
OdpowiedzUsuńUma sopa com um aspecto muito delicado e convidativo.
OdpowiedzUsuńLucja muitos beijos e que sua páscoa seja abençoada e tranquila.
Apetycznie wygląda! Wesołych Świat!
OdpowiedzUsuń