Sałatka z buraków, szpinaku i fety jest lekka, bardzo smaczna... Jest prosta i szybka w wykonaniu... Oczywiście, buraki należy przygotować wcześniej, jeżeli ktoś lubi, kupić gotowane... Wieczorem upiekłam kilka buraków... Dwa zostawiłam na sałatkę a resztę zostawiłam w lodówce i zrobiłam z nich ćwikłę...
2 małe, upieczone buraki,
3 garście szpinaku,
5 dkg sera feta,
2 łyżki prażonego słonecznika,
Sos:)
2 łyżki oliwy E.V.
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki octu winnego,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
Buraki owinęłam w folię aluminiową i piekłam przez 1 godzinę (aż będzie miękki) w temperaturze 180°C... Umyty i osuszony szpinak ułożyłam w salaterce, (nie odrywam ogonków ponieważ jest w nich dużo witamin) dodałam obrane, pokrojone buraki... Wymieszałam i dodałam pokrojony w kostkę ser feta... Polałam sosem i posypałam prażonym słonecznikiem...
An interesting food guide. Have a nice weekend
OdpowiedzUsuń