Bardzo lubimy placki ziemniaczane i dosyć często robimy je na obiad... Nigdy nie jemy ich na słodko ani ze śmietaną... Placki ziemniaczane to bardzo prosta, smaczna i szybka potrawa... Tym razem przyrządziłam je ze świeżym koperkiem...
1 kg ziemniaków,
2 jaja,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz,
duży pęczek kopru,
ulej do smażenia,
* Placki z młodych ziemniaków *
* Placki ziemniaczane z ryżem *
* Placki ziemniaczane z serem *
* Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką *
* Placki ziemniaczane *
Ziemniaki obieram, myję i ścieram na drobnej tarce... Odciskam płyn do miseczki aby uzyskać na jej dnie skrobię, którą dodaję do placków... Czosnek i cebulę kroję na bardzo drobną kostkę i dodaję do startych ziemniaków... Stare ziemniaki mieszam z mąkami i jajkiem, doprawiam sola i pieprzem... Dodaję pokrojony koper... Placki smażę partiami na gorącym oleju... Do placków podałam Ajvar...
Nie wiem, czy kiedyś gościłam na twoim kulinarnym blogu. Wydaje mi się, że dopiero dziś go odkryłam. Jak tu smakowicie. Uwielbiam placki ziemniaczane. Niestety z wiekiem coraz rzadziej je jadam z uwagi na ich ciężkostrawność. Dzięki Tobie zainteresowałam się ajvarem- fajna alternatywa dla stosowanej kiedyś przeze mnie śmietany, a dziś jogurtu. Mniam.
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane ! Ciekawy pomysł na dodanie koperku !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Placki ziemniaczane po prostu uwielbiam. Jadam je w różnych wersjach i ze śmietaną i łososiem i sosami, ale najbardziej lubię posypane... cukrem :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ja placki uwielbiam z śmietaną ale bez cukru W najbliższym czasie wypróbuję z koperkiem.Podziwiam wszystkie twoje przepisy kulinarne są takie wysmakowane a jednocześnie proste ,że trudno się im oprzeć.Serdecznie pozdrawiam Zdjęcia potraw aż zachęcają do konsumpcji.
OdpowiedzUsuń