Surówka z kapusty pekińskiej jest delikatna, krucha i bardzo pyszna... Kapusta pekińska dostarcza naszemu organizmowi dużo beta-karotenu, zawiera witaminę C, sole potasowe, żelazo, kwas foliowy... Kapusta pekińska wspomaga układ odpornościowy, pomaga w walce z przeziębieniami oraz infekcjami...
Składniki:)
200 g kapusty pekińskiej,
5 rzodkiewek,
10 oliwek,
1/2 czerwonej papryki,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy E.V.
1 garść szpinaku,
1 niewielka cebula,
2 żabki czosnku,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka musztardy,
sól, pieprz wg uznania,
Kapustę i cebulę drobno posiekałam, posoliłam, dodałam cukier, pokrojone na pół oliwki (kilka odłożyłam do dekoracji) i rzodkiewki w plasterkach... Paprykę pokroiłam na niewielkie kawałki a liście szpinaku porwałam...
Czosnek przecisnęłam przez praskę do miseczki, dodałam musztardę, sok z cytryny, oliwę doprawiłam solą i dokładnie wymieszałam... Sosem polałam surówkę, delikatnie wymieszałam i posypałam pokrojonymi oliwkami... Surówkę podałam z kaszą jęczmienną i kurczakiem...
Same pyszności !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)