niedziela, 9 maja 2021

Zupa z kapustą pak choi

 


Kapusta Pak Choi to bardzo popularne warzywo stosowane w kuchni chińskiej... Jest smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu... Zawiera beta-karoten, żelazo, potas, wapń, kwas foliowy... Posiada mnóstwo antyoksydantów...  Na obiad zrobiłam zupę z kurczakiem i kapustą pak choi...

Składniki:)

  2 filety z kurczaka,

  2 marchewki,

  1 kapusta pak choi,

  1 nieduży por,

  2 ząbki czosnku,

  1 maleńki seler,

  1 cebula,

    ostra papryczka,

    świeży imbir około 3 cm,

    sos sojowy, sól, pieprz,

    makaron,

    zielona pietruszka,


W garnku gotuję wodę i dodaję marchewkę, seler, pora, seler, cebulę, oraz filet z kurczaka... Po około 40 minutach dodaję imbir pokrojony w plasterki, doprawiam solą i sosem sojowym... Do zupy dodaję  kapustę pak choi i ostrą paprykę, całość gotuję  przez 2 - 3 minuty... Na talerzach układam ugotowany makaron i zalewam go gorącą zupą...

4 komentarze: