Knedle znane są nie tylko w Polsce ale również w Czechach, Austrii i na Węgrzech... W moim rodzinnym domu robiło się je tylko ze śliwkami węgierkami... Ja natomiast przyrządzam je z różnymi owocami i Eryk bardzo je polubił, chociaż wcześniej nigdy ich nie jadł ponieważ nie gościły na stole w jego domu... Obecnie śliwki są dostępne przez cały rok i dlatego zrobiłam knedle z pysznymi śliwkami z RPA...
Składniki:)
70 dkg ziemniaków,
30 dkg mąki pszennej,
10 dkg mąki ziemniaczanej,
2 jaja,
10 śliwek,
sól,
Ugotowane ziemniaki przepuściłam przez praskę... Dodałam jaja, mąki i wyrobiłam ciasto... Z ciasta zrobiłam wałeczek i odrywałam kawałek... Robiłam placuszek a na środku układałam śliwkę bez pestki i dokładnie lepiłam robiąc kulkę... Knedle wkładałam do gotującej, osolonej wody... Po wypłynięciu knedli gotowałam jeszcze przez 4 minuty... Knedle podałam z rozpuszczonym masłem, cukrem i cynamonem...
Na stole wiosenne szafirki to znak, że knedle są aktualnie przez Ciebie robione.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Really interesting!
OdpowiedzUsuńZa takie knedle dałabym się pokroić !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Przepisy na knedle z różnymi dodatkami - ślinka leci. Knedle i inne mączne dania uwielbiam!
OdpowiedzUsuń