Bucatini all'Amatriciana to bardzo prosty w przygotowaniu makaron w sosie pomidorowym... Danie bardzo popularne w Rzymie... W oryginale jest z dodatkiem wędzonego podgardla oraz z serem pecorino... W moim daniu jest boczek wędzony i ser Parmezan... Najczęściej korzysta się z makaronu typu bucatini... Doskonale pasuje również makaron spaghetti...
Składniki:)
25 dkg makaronu,
1 cebula,
1 marchew,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
20 dkg boczku,
kawałeczek papryczki chili,
3 plasterki salami,
2 łyżki E.V.
1 szklanka sosu pomidorowego,
starty ser Parmezan,
sól, pieprz,
W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz salami i podsmażam na rumiano... Po usmażeniu odkładam na talerzyk... Na tłuszczyku podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, startą marchewkę na dużych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę... Dodaję koncentrat pomidorowy, sos pomidorowy oraz papryczkę chili... Sos gotuję przez około 15 minut...Po tym czasie dodaję przesmażony boczek i salami, doprawiam solą i pieprzem... Gotuję makaron al dente... Ugotowany i odcedzony przekładam do sosu pomidorowego... Mieszam i nakładam na talerze... Posypuję startym serem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz