niedziela, 29 września 2024

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

Placki ziemniaczane to klasyka w polskiej kuchni... Są naprawdę bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim przepyszne... Robię placki z różnymi dodatkami: pietruszką, kalarepką, koperkiem, ryżem, żółtym serem... Tym razem do placków ziemniaczanych zrobiłam sos pieczarkowy... To danie wyjątkowo nam smakowało...

* Placki ziemniaczane z kalarepką *

* Placki ziemniaczane z zieloną pietruszką * 

* Placki ziemniaczane z koperkiem *

* Placki z młodych ziemniaków * 

* Placki ziemniaczane z ryżem * 

* Placki ziemniaczane z żółtym serem * 

* Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką * 

* Placki ziemniaczane... * 

 Składniki na sos pieczarkowy:)

  30 dkg pieczarek,

    2 suszone podgrzybki,

    2 cebule,

    2 ząbki czosnku,

   2 łyżki oleju,

   1 łyżeczka mąki pszennej,

   1 łyżka posiekanej pietruszki,

   1 łyżka posiekanego koperku,

      sól, pieprz, 

Na patelni rozgrzewam olej i dodaję, pokruszone suszone podgrzybki, cebulę krojoną na półplasterki, pieczarki i czosnek na plasterki... Dodaję troszeczkę soli aby pieczarki szybciej puściły sok... Mieszam aż pieczarki odparują i przyrumienią się... W szklance wody roztrzepuję łyżeczkę mąki pszennej i wlewam do pieczarek i dokładnie mieszam aby nie zrobiły się grudki... Doprawiam  pieprzem i w razie potrzeby solą... Dodaję pokrojoną zieleninę i sos gotowy...


2 komentarze:

  1. Witam!
    Mam już pomysł na jutrzejszy obiad. Chodzą za mną już od dawna placki ziemniaczane, które bardzo lubimy. Ale pomysł na taki sos z dodatkiem suszonych podgrzybków jest super i muszę spróbować. Pozdrawiam i życzę
    smacznego - Małgorzata N.


    OdpowiedzUsuń
  2. Placki w każdej postaci są pyszne, a z takim sosem wyśmienite.:))

    OdpowiedzUsuń