wtorek, 1 lipca 2014

Knedle z truskawkami...


W tym roku wyjątkowo długo trwa sezon truskawkowy... To doskonała okazja aby wykorzystać je na świetny, lekki a przede wszystkim pyszny obiad... Oboje z Erykiem lubimy truskawki... Tym razem postanowiłam zrobić tradycyjne knedle... Knedle, chociaż je lubimy i to bardzo, to tylko  raz w miesiącu  goszczą w naszej kuchni... Nie wiem dlaczego? To danie jest bardzo szybkie w wykonaniu... Tym razem przepis jest na cztery osoby... Połowę ugotowanych  knedli zamrażam i  w kolejnym tygodniu mam gotowy obiad...


Składniki:
3/4 kg ziemniaków,
    1 czubata szklanka mąki pszennej,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 jajko,
    1 żółtko,
3/4  kg truskawek,
    2 łyżki masła,
       cynamon, cukier, sól,



Wykonanie:)
Ziemniaki obieram. Myję i gotuję w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskam przez praskę. Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka zagniatam ciasto... Czasem,  gdy ziemniaki są zbyt wodniste dodaję więcej mąki... Z ciasta formuję wałek o średnicy 4 cm. Następnie nożem obcinam krążki grubości 3 cm. Spłaszczam w dłoniach, na środku kładę truskawkę i obsypuję ją cukrem. Ciasto bardzo dokładnie zlepiam( aby knedle nie rozkleiły się podczas gotowania). Formuję kulki... Knedle partiami wkładam do gotującej, osolonej wody... Gotuję około 7 minut od wypłynięcia. Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową. W rondelku mam stopione masło. Polewam knedle, posypuję cukrem i cynamonem... 




1 komentarz:

  1. Witam.
    Temat - Mączne Potrawy. I tak przyszła ochota ma knedle. To w takim razie trzeba kupić truskawki i jutro do dzieła, bo nam już ślinka leci. Małgorzata N.

    OdpowiedzUsuń