Pomidory w tym roku szczególnie pięknie obrodziły... Są soczyste, pachnące i bardzo smaczne i co najważniejsze, moje są ekologiczne... Goszczą na naszym stole pod różnymi postaciami... Ponieważ cierpię na chroniczny brak czasu toteż obiady przygotowuję mniej pracochłonne... Często gotuję makarony a penne bardzo lubimy...
Składniki:
250 g makaronu penne ( na 2 osoby)
1 łyżka oleju kujawskiego,
1 łyżeczka soli,
Sos pomidorowy:
1/2 kg pomidorów,
2 łyżki oleju kujawskiego,
1 łyżeczka soli,
3 ząbki czosnku,
2 marchewki,
1 cebula,
1 łyżka miodu,
pieprz,
bazylia, oregano,
Utarty ser Grana Padano lub Parmezan,
Makaron gotuję al dente wg przepisu na opakowaniu. Solę i dodaję olej... Sparzam pomidory aby obrać je ze skórki... Do rondla wlewam olej, na rozgrzany dodaję pokrojoną cebulę oraz czosnek... Mieszam aby się nie przypaliły... Ścieram marchewki na tarle o dużych oczkach i dodaję do cebuli... Dodaję obrane i pokrojone pomidory... Podlewam 1/2 szklanki wody. Gotuję około 10 minut. Następnie wszystko blenduję. Dodaję pieprz i miód. Sprawdzam czy sos jest dobrze doprawiony i odparuję go gdyby był zbyt rzadki... Do odcedzonego makaronu wlewam sos pomidorowy, dodaję pokrojoną świeżą bazylię i oregano... Wszystko dokładnie mieszam... Wykładam na talerze... Posypuję startym serem.... Danie gotowe i co najważniejsze? pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz