wtorek, 22 lipca 2014

Letni bigos z młodej kapusty...



Och, jak ja lubię  młodą kapustę... Przyrządzam ją w różnych postaciach... Do ulubionych należy letni bigos... To naprawdę bardzo smaczne wiosenne danie... Przygotowany dzień wcześniej jest przepyszny... W tym roku robiłam go już trzy razy... Bigos z młodej kapusty to potrawa sezonowa, lekka, szybka i... pyszna.


Składniki:

   1 nieduża młoda kapusta,
   1 cebula,
   1 marchewka,
1/2 kg dobrej kiełbasy,
1/2 kg pomidorów ,
      koperek,
   3 łyżki oleju kujawskiego,
   5 ziarenek angielskiego ziela,
   1 liść laurowy,
   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
   1 łyżeczka kminku,
      cukier, sól, pieprz do smaku,


Kapustę szatkuję i następnie wrzucam na gotującą wodę... Gotuję dosłownie 2 - 3 minuty, odcedzam... Wcześniej sparzam pomidory i obieram ze skórek... Kroję a potem wrzucam do sparzonej kapusty... Do garnka z kapustą wlewam 1/2 szklanki wody... Ścieram marchewkę na grubym tarle...  Na oleju podsmażam cebulkę i pokrojoną w pół plasterki kiełbasę... Dodaję angielskie ziele, kminek, liść laurowy, sól, cukier, pieprz...  Wszystkie składniki duszę przez około 30 minut... Sprawdzam czy kapusta jest już miękka i dobrze doprawiona... Jeżeli jest gotowa, to w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki ) rozpuszczam mąkę ziemniaczaną... Wlewam ją go dotującego się bigosu... Energicznie mieszam i sprawdzam czy się zagotowało... Gotowe, można jeść... Pycha !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz