Moja ulubiona zupa to właśnie pomidorówka... W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, a przepis występuje w dziesiątkach wariantów... Zupę pomidorową uwielbiam szczególnie w mroźne dni bo jest niezwykle rozgrzewająca, sycąca i świetnie smakuje... Tym razem zrobiłam ją na bazie esencjalnego rosołu z dodatkiem ryżem...
Składniki:)
1,5 l rosołu,
0,5 l domowego przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżeczki pesto z bazylii,
sól i pieprz do smaku,
0,5 szklanki ryżu,
0,5 szklanki zielonego groszku,
Zawsze gotuję więcej rosołu aby mieć podkładkę pod zupy... Rosół rozmrażam i zagotowuję, dodaję cały słoiczek domowego przecieru pomidorowego, miód, pesto, sól i pieprz do smaku... W garnuszku na wrzątek wrzucam zielony groszek... Po około 5 minutach przecedzam na sitku i przelewam zimną wodą i dodaję do zupy... Ugotowany ryż wykładam na talerze i zalewam go zupą pomidorową...
I have to try that!
OdpowiedzUsuńU nas specjalistą od pomidorowki jest mój M., a wnuki ją uwielbiają. Zdecydowanie wolę zupy- kremy:)))
OdpowiedzUsuńŁączę moc serdeczności.
Jaki fajny pomysł z tym groszkiem. Cudnie podajesz i ozdabiasz potrawy.
OdpowiedzUsuń