środa, 3 marca 2021

Zupa pomidorowa z ryżem

 


Moja ulubiona zupa to  właśnie pomidorówka... W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, a przepis występuje w dziesiątkach wariantów... Zupę pomidorową uwielbiam  szczególnie w mroźne dni bo jest niezwykle rozgrzewająca, sycąca i świetnie smakuje... Tym razem zrobiłam ją na bazie esencjalnego rosołu z dodatkiem ryżem...

Składniki:)
1,5 l rosołu,
0,5 l domowego przecieru pomidorowego,
   1 łyżeczka miodu,
   2 łyżeczki pesto z bazylii,
      sól i pieprz do smaku,
0,5 szklanki ryżu,
0,5 szklanki zielonego groszku, 


Zawsze gotuję więcej rosołu aby mieć podkładkę pod zupy... Rosół rozmrażam i zagotowuję, dodaję cały  słoiczek domowego przecieru pomidorowego, miód, pesto, sól i pieprz do smaku... W garnuszku na wrzątek wrzucam zielony groszek... Po około 5 minutach przecedzam na sitku i przelewam zimną wodą i dodaję do zupy... Ugotowany ryż wykładam na talerze i zalewam go zupą pomidorową...

* Zupa z żółtych pomidorów *

* Zupa pomidorowa z pastą paprykową *,

* Zupa pomidorowa z makaronem *

3 komentarze:

  1. U nas specjalistą od pomidorowki jest mój M., a wnuki ją uwielbiają. Zdecydowanie wolę zupy- kremy:)))
    Łączę moc serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny pomysł z tym groszkiem. Cudnie podajesz i ozdabiasz potrawy.

    OdpowiedzUsuń